Events και Εκδηλώσεις

Και φέτος το Παρίσι έχει τη δική του πλαζ! (video)

Paris Plage 2011Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 10 χρόνια, ο Δήμος του Παρισιού κλείνει την κεντρικότατη λεωφόρο Georges Pompidou στις όχθες του Σηκουάνα. Στη θέση της ειδικά συνεργεία δημιουργούν μια πλαζ (ή έστω κάτι που μοιάζει πολύ με πλαζ). Και το όνομα αυτής: Paris Plage.

Η φετινή 10η «Πλαζ του Παρισιού» άνοιξε τις πύλες της για το κοινό την Πέμπτη 21 Ιουλίου και δεν περιορίζεται στις όχθες του Σηκουάνα αλλά βρίσκεται σε τρία σημεία της πόλης. Ο Δήμος υπερηφανεύεται ότι φέτος η εγκατάσταση είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. 6.000 τόνοι άμμου μεταφέρθηκαν με μαούνες μέσω του Σηκουάνα αλλά και με φορτηγά για να δημιουργηθούν οι τρεις φετινές πλαζ. Βέβαια στην πρεμιέρα της πλαζ για το 2011 οι Παριζιάνοι έψαχναν τον ήλιο με τα κιάλια, ενώ για κάποια διαστήματα οι επισκέπτες δροσίστηκαν από το ψιλόβροχο.

Paris Plage Sunbathing

Η Paris Plage προσφέρεται για ηλιοθεραπεία!

Φέτος ο Δήμος του Παρισιού επένδυσε περίπου 2,5 εκατομμύρια Ευρώ για τις εκδηλώσεις Paris Plages και φιλοδοξεί (εάν το επιτρέψει και ο καιρός) να ξεπεράσει τον αριθμό των περσινών επισκεπτών που εκτιμάται μεταξύ 4,5 και 5 εκατομμυρίων. Το κοινό μπορεί  να χρησιμοποιήσει τις καθιερωμένες γαλάζιες σεζλόνγκ με χαρακτηριστικές μπλε και άσπρες ρίγες αλλά και 200 καινούρια στρώματα θαλάσσης. Ειδικά για φέτος το μυαλό πίσω από το project, ο Jean-Christophe Choblet, σχεδίασε 10 υπερ-διθέσια καθίσματα που θα βρίσκονται στους χώρους της «παραλίας».

Βέβαια η ουσία της Paris Plage δεν περιορίζεται απλά στην ιδέα μιας παραλίας, αλλά επεκτείνεται με μια σειρά από event που συμβαίνουν εκεί κατά τη διάρκεια αυτού του ενός μήνα μεταξύ των οποίων: ένας «μαραθώνιος φωτογραφίας» (με την υποστήριξη της FNAC), το χτίσιμο ενός κάστρου από άμμο ύψους πέντε μέτρων (αντίγραφο του αντίστοιχου της Ωραίας Κοιμωμένης στη Eurodisney), ένα μηχανισμό τεχνητών κυμάτων στη Vilette, μαθήματα Tai Chi, δραστηριότητες για παιδιά καθώς και μια σειρά από μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Στους χώρους της Paris Plage υπάρχει πισίνα, χώροι ειδικά για ρακέτες αλλά και για «πετάνκ», το αγαπημένο σπορ των Γάλλων συνταξιούχων (και όχι μόνο). Τέλος η Paris Plage προσφέρει στους επισκέπτες της χώρους για γρήγορο φαγητό αλλά και stand για δροσιστικό παγωτό.

Για όσους θέλουν να κάνουν ένα πέρασμα, στους χώρους της Paris Plage για το 2011 θα φτάσετε ως εξής:

Paris Plage - Voie Pompidou

Πλαζ Georges Pompidou & Hôtel de Ville

 

Στον αυτοκινητόδρομο/πλαζ Georges Pompidou οι πλησιέστερες στάσεις Metro είναι: Louvre-Rivoli (γραμμή 1), Pont-Neuf (γραμμή 7), Châtelet (γραμμές 1, 4, 7, 11, 14), Hôtel-de-Ville (γραμμές 1, 11), Saint-Paul (γραμμή 1), Pont-Marie and Sully-Morland (γραμμή 7).

Στο χώρο μπροστά από το Hôtel de Ville η πλησιέστερη στάση Metro είναι: Hôtel-de-Ville (γραμμές 1, 11).

Paris Plage - La Vilette

Πλαζ Quai de Seine και Quai de Loire στο κανάλι της La Villette

Για τις δύο αντικριστές πλαζ (Quai de Seine και Quai de Loire) στο κανάλι της La Villette οι πλησιέστερες στάσεις Metro είναι: Jaurès (γραμμές 2, 5, 7 bis), Crimée (γραμμή 7) and Laumière (γραμμή 5).

Η είσοδος στους χώρους της Paris Plages είναι απολύτως δωρεάν από τις 8 το πρωί ως τα μεσάνυχτα (από τις 21 Ιουλίου ως τις 21 Αυγούστου). Στους χώρους της δεν είναι απαραίτητο να φοράτε μαγιό παρά μόνο τα ρούχα σας (μιας και εκτός της πισίνας δεν μπορείτε να βουτήξετε αλλού), ως εκ τούτου δεν θα βρείτε χώρους για να αλλάξετε (πλην της πισίνας). Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση για την Paris Plage «τα μαγιό είναι «ανεκτά», αν και βρισκόμαστε μέσα στην πόλη». Λάβετε υπόψη ότι στους χώρους δεν θα βρείτε χημικές (ή άλλες τουαλέτες) που πρακτικά δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ημερήσιους όγκους των επισκεπτών στις Paris Plages.

Κλείνοντας ας δούμε και μερικά δεδομένα που κρύβονται κάτω από την άμμο των φετινών Paris Plage:

  • 3 χιλιόμετρα «παραλίας» (2,2 στην αποβάθρα Georges Pompidou και 0,8 στη Vilette).
  • 6.000 τόνοι άμμου που μεταφέρθηκαν με 6 μαούνες και τοποθετήθηκαν σε 6 νύχτες και 5 μέρες
  •  95 φοίνικες και άλλα δέντρα
  • 45 πλωτά μέσα (κανό, θαλάσσια ποδήλατα κτλ)
  • 28.608 εργατοώρες από τεχνίτες και κηπουρούς
  • 7.360 εργατοώρες από προσωπικό ασφαλείας
  • 1.460 αντικείμενα διαφόρων ειδών, μεταξύ των οποίων 200 στρώματα, 10 υπερμεγέθη καθίσματα (από τον Jean-Christophe Choblet), 858 καθίσματα, 260 τραπέζια, 280 ομπρέλες και 250 σεζλόνγκ.

Για το τέλος έχουμε ένα εντυπωσιακό video με στιγμιότυπα από την κατασκευή των φετινών Paris Plages.



[photo Paris @ Facebook]

Ας Συζητησουμε

One Response to “Και φέτος το Παρίσι έχει τη δική του πλαζ! (video)”

  1. Αν κρίνω από το ψοφόκρυο που έκανε στο Παρίσι πέρσι το Μάιο ίσως να είναι υποφερτή η κατάσταση σε μια “παραλία” όπου δεν μπορείς να βουτήξεις… Διαφορετικά μόνο μετά τις 8 το βράδυ. Φαντάσου κάτι αντίστοιχο στο Σύνταγμα. Θερμοπληξία σε dt. Απορώ πως αντέχουν αυτοί στα τσαντήρια.

    Posted by Narrator | 27 July 2011, 16:04

Post a comment