Αξιοθέατα

H Rue des Cascades υπάρχει… και όχι μόνο στη μουσική του Yann Tiersen

Rue Des CascadesΕκείνη την ηλιόλουστη μέρα του Μαΐου είχα αποφασίσει να τριγυρίσω στη Belleville, έτσι χωρίς πρόγραμμα. Μόνη μου έγνοια ήταν να μην ξεφύγω από την γραφική περιοχή, και να βολτάρω σε όσα περισσότερα σοκάκια με έβγαζε ο δρόμος μου. Όταν λίγο πιο κάτω το βλέμμα μου έπεσε στο όνομα της οδού… κοντοστάθηκα. Rue des Cascades! Εάν βρισκόμουν μέσα σε κάποια ταινία ο σκηνοθέτης θα φρόντιζε εκείνη ακριβώς τη στιγμή να ξεκινήσει το ομότιτλο κομμάτι του Yann Tiersen… Όμως επειδή ήταν μια απολύτως πραγματική βόλτα, ανέλαβα να το βρω εγώ στο mp3 player το album «Rue des Cascades» το οποίο έντυσε μουσικά την υπόλοιπη περιπλάνηση στη Belleville και τα στενά της…

Regard Saint-Martin

Tο περίφημο «φρεάτιο» Regard Saint-Martin στη Rue des Cascades

Cascade είναι ο καταρράκτης, και κάπως έτσι πήρε το όνομά του αυτός ο δρόμος (όπως και αρκετοί άλλοι δρόμοι στην Belleville). Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε ένα υδραυλικό δίκτυο ονόματι «Εaux de Belleville», το οποίο είχε κατασκευαστεί για τη διανομή του νερού από τις πηγές της Belleville, στις τριγύρω συνοικίες. Οι σωληνώσεις περνούσαν από ειδικά «φρεάτια» (regards). Πρακτικά πρόκειται για μικρά κτίσματα που παρείχαν στεγασμένη πρόσβαση στο σύστημα σωληνώσεων και μάλιστα στην Rue des Cascades υπήρχαν τρία τέτοια…

Μην βιάζεστε όμως να αποφασίσετε ότι ένα «φρεάτιο» είναι  αδιάφορο, πριν δείτε το Regard Saint-Martin που βρίσκεται ακόμα στο νούμερο 42 της Rue des Cascades, που δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα. Το Regard Saint-Martin σύμφωνα με την μαρμάρινη επιγραφή στην όψη του (στα Λατινικά) ανακαινίστηκε το 1633 και το 1722. Έχει μάλιστα ανακηρυχτεί «ιστορικό μνημείο».

Rue des Cascades είναι το όνομα του δεύτερου album του κορυφαίου Γάλλου μουσικοσυνθέτη Yann Tiersen, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός από τα soundtrack για το «Amelie» (Le Fabuleux Destin d’Amelie Poulain) και το «Goodbye Lenin».  To Rue des Cascades Κυκλοφόρησε το 1996 (και επανακυκλοφόρησε το 1998), ενώ κάποια από τα τραγούδια του περιλαμβάνονται και στο soundtrack του «Amelie». Το ομώνυμο τραγούδι με τη φωνή της Claire Pichet ήταν η αφορμή για να τον γνωρίσουμε κινηματογραφικά, αφού έντυσε μουσικά το ζενερίκ της ταινίας «La Vie Revee Des Anges» (Η Ονειρεμένη Ζωή Των Αγγέλων) του Erick Zonca.

http://www.youtube.com/watch?v=UYY4-D9FOpY

Το σίγουρο είναι ότι μια βόλτα στα στενά και το πάρκο της Belleville αξίζει σίγουρα τον κόπο και γι’ αυτό θα ετοιμάσουμε σύντομα ένα ξεχωριστό άρθρο.

 

[photos AthensParis.com]

Ας Συζητησουμε

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Post a comment