Αξιοθέατα

Το «Άλλο Παρίσι»: Μια βόλτα στη Défense!

Grande Arche de La Defense Δεν βρίσκεται ανάμεσα στα «κλασσικά» αξιοθέατα του Παρισιού, όμως προσωπικά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Défense. Πιθανότατα γι’ αυτό ευθύνεται μια αφίσα στο φροντιστήριο Γαλλικών που απεικόνιζε την εμβληματική Grande Arche de La Défense που αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής. Την επισκέφθηκα για πρώτη φορά το 2001 και δεν απογοητεύτηκα…

Η Défense βρίσκεται χωροταξικά έξω από το παραδοσιακό Παρίσι, λίγο μετά το «σύνορο» που ορίζει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος. Έχει χαρακτηριστεί «Manhattan του Παρισιού» όμως οι συγκρίσεις την αδικούν. Η Défense είναι ένας νέος πόλος λειτουργίας της πόλης με το δικό του χαρακτήρα, ένας πρωτοποριακός συνδυασμός χώρων εργασίας, καταστημάτων, κατοικιών, ξενοδοχείων, αστικών υποδομών και ιδίως ελεύθερων δημόσιων χώρων. Το όνομά της προέρχεται από το μνημείο «La Défense de Paris» το οποίο ανεγέρθηκε σε αυτήν την περιοχή το 1883 στη μνήμη των πεσόντων στον Γάλλο-Πρωσικό πόλεμο του 1870.

Grande Arche de La Défense

Grande Arche de La Défense

Την παράσταση κλέβει η Grande Arche de La Défense (Μεγάλη Αψίδα της Défense), μια εντυπωσιακή κατασκευή η οποία βρίσκεται απόλυτα προσανατολισμένη με τον άξονα της πόλης όπως αυτός ορίζεται από τις δύο παλαιότερες αψίδες, του Θριάμβου και την Carousel μπροστά από το Λούβρο. Η ιδέα για την Grande Arche ξεκίνησε από το Γάλλο πρόεδρο François Mitterrand, αναζητώντας μια μοντέρνα εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου. Ο αφαιρετικός σχεδιασμός του Δανού αρχιτέκτονα Otto von Spreckelsen έπλασε μια κυβόσχημη αψίδα με ύψος 110 μέτρα και άνοιγμα που μπορεί να «χωρέσει» τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Εγκαινιάστηκε στις 14 Ιουλίου του 1989, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση.

Η οροφή της Grande Arche είναι επισκέψιμη (με μάλλον τσουχτερό εισιτήριο) προσφέροντας θέα προς το Παρίσι και τις γύρω περιοχές. Η άνοδος με τη βοήθεια των τριών κυλινδρικών ασανσέρ κόβει την ανάσα, ενώ οι «πλευρές» της αψίδας φιλοξενούν κρατικές υπηρεσίες και γραφεία. Στην οροφή εκτός από τη θέα, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στο μουσείο της Πληροφορικής, την γκαλερί 3D του εικαστικού Dimitri, την γκαλερί με τις μακέτες και την προβολή με θέμα την κατασκευή της Grande Arche. Όμως ας μην γελιόμαστε… εάν ανεβείτε στην λεγόμενη Toit de la Grande Arche θα είναι για τη θέα και το εντυπωσιακό ανελκυστήρα.

Esplanade de La Défense

Η εγκατάσταση του Takis στην Εσπλανάδα της Défense και στο βάθος η Μεγάλη Αψίδα.

Όμως η γοητεία της Défense δεν εξαντλείται στη «Μεγάλη Αψίδα». Κρύβεται σε ένα περίπατο στην λεγόμενη Εσπλανάδα της Défense, ξεκινώντας από την στάση του metro «Esplanade de La Défense» [Πρόσβαση μόνο με τη Γραμμή 1 του Metro] και περπατώντας προς την Grande Arche. Στην αρχή της διαδρομής θα δείτε τη δημιουργία του Έλληνα γλύπτη Takis. Το 1987 του παραχωρήθηκε μια έκταση 3000 τ.μ., για να στήσει το «δάσος» με τα 39 σινιάλα του. Στην πορεία προς την Αψίδα, θα δείτε εντυπωσιακούς ουρανοξύστες (ξεχωρίζει η έδρα της EDF) και δεκάδες γλυπτά μοντέρνας τέχνης (και όχι μόνο).

Εκατέρωθεν της Grande Arche θα δείτε το φουτουριστικό CNIT που κατέχει ακόμα το ρεκόρ του κτηρίου με το μεγαλύτερο άνοιγμα οροφής από σκυρόδεμα χωρίς εσωτερική στήριξη (αρχικά εκθεσιακός χώρος και σήμερα χώρος καταστημάτων και άλλων χρήσεων) και το αχανές εμπορικό κέντρο Quatre Temps (που όταν εγκαινιάστηκε ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης).

Εάν τύχει να βρεθείτε στην Esplanade de La Défense απογευματινές ώρες μην αιφνιδιαστείτε εάν ξαφνικά δείτε πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων να εμφανίζονται από το πουθενά. Το πιθανότερο είναι ότι είναι ώρα σχολάσματος και συντονισμένα οι υπάλληλοι των γραφείων αναχωρούν για τα σπίτια τους. Άλλωστε η Défense συνολικά διαθέτει πάνω από 3.500.000 τ.μ. χώρων γραφείου, φιλοξενώντας περίπου 150.000 υπαλλήλους.

Tour EDF Défense

Ο ελλειπτικός πύργος της EDF (Γαλλική ΔΕΗ) στη Défense με ύψος 165m.

Ολοκληρώνοντας τη βόλτα σας, ο ευκολότερος τρόπος για να επιστρέψετε στο Παρίσι είναι με τη Γραμμή 1 του Metro η οποία κάνει αφετηρία κάτω από την Grande Arche. Αναζητώντας το σταθμό θα έρθετε αντιμέτωποι με την ασύλληπτη πολυπλοκότητα που κρύβεται υπόγεια, στα σπλάχνα της Défense. Φιλοξενεί σταθμό metro, σταθμό προαστιακού (RER), αφετηρία γραμμής Tram, σταθμών τρένων για τις Βερσαλλίες, αφετηρίες λεωφορείων και υπόγειες λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας.

Μην ξεχάσετε δύο πρακτικές συμβουλές Εάν επιλέξετε να πάτε απευθείας στο σταθμό La Défense, προτιμήστε το Metro [Γραμμή 1] και όχι το RER, αφού τα όρια των ζωνών τιμολόγησης διαφέρουν για τα δύο μέσα. Επίσης αποφύγετε να επισκεφθείτε την περιοχή νυχτερινές ώρες, καθώς αφενός η εσπλανάδα χάνει μεγάλο μέρος της ομορφιάς της και αφετέρου το περιβάλλον μπορεί να σας φανεί αφιλόξενο.

Ας κλείσουμε με λίγα λόγια για την ιστορία της Défense. Από το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου είχε δρομολογηθεί η επέκταση του άξονα των Ηλυσίων Πεδίων. Η σχεδιαζόμενη Voie Triumphale προέβλεπε αρχικά μεγαλεπήβολα κτήρια, όμως οι συνθήκες περιόρισαν το ύψος των οικοδομημάτων, επιτρέποντας ουρανοξύστες μόνο στο τέλος του άξονα, στη Défense (ώστε να μην επισκιαστεί η Αψίδα του Θριάμβου).

Η ανάπτυξη της Défense ξεκίνησε πιο εντατικά το 1958 με την ίδρυση της ειδικής υπηρεσίας Etablissement Public d’Aménagement de la Défense. Αν και αρχικά οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα σνόμπαραν τα μοντέρνα κτήρια εκτός του κέντρου, το κλίμα άρχισε να αλλάζει τη δεκαετία του ’80 με τη «βοήθεια» του εμπορικού κέντρου Quatre Temps. Πλέον στη Défense έχουν την έδρα τους 14 από τις 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας και 15 από τις 50 κορυφαίες επιχειρήσεις του πλανήτη.

[photo #1 Inti – photo #2 #3 #4 AthensParis.com]

 

Défense Défense

Ας Συζητησουμε

Trackbacks/Pingbacks

  1. [...] Grande Arche, Grande Arche de La Défense, La Défense, Quatre Temps Πρόσφατα σας περιγράψαμε μια βόλτα που αξίζει να κάνετε στην εναλλακτική περιοχή της Défense. Εντοπίσαμε στο YouTube [...]

Post a comment