Σταθμοί Metro

Metro: Σταθμός Gambetta

Metro GambettaΒρισκόμαστε στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η κεντρική πλατεία του διαμερίσματος λέγεται place Gambetta, τη διασχίζει η λεωφόρος Gambetta και ο σταθμός του metro δεν θα μπορούσε να λέγεται παρά… Gambetta. Ανήκει στη Γραμμή 3 [Gallieni - Pont de Levallois-Bécon] και αποτελεί αφετηρία της «mini» Γραμμής 3bis [Gambetta - Porte des Lilas], τη μία από τις δύο Γραμμές «β» (bis) στο metro του Παρισιού. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του σταθμού είναι ο γαλάζιος φωτισμός της οροφής στις αποβάθρες της Γραμμής 3. Τι πραγματικά ξεχωριστό έχει όμως αυτός ο ταπεινός σταθμός σε ένα παραγνωρισμένο διαμέρισμα του Παρισιού;

Ο σταθμός Gambetta εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1905 και τότε ήταν τερματικός για τη Γραμμή 3. Το 1921 η γραμμή επεκτάθηκε ως το Porte des Lilas και ο σταθμός Gambetta έγινε ένας «απλός» σταθμός διέλευσης. 50 χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1971 η Γραμμή 3 επεκτάθηκε εκ νέου. Όμως η επέκταση δεν έγινε από το τέρμα της, αλλά από το σταθμό Gambetta (προς Gallieni). To «παλιό» παρακλάδι προς Porte des Lilas έγινε μια ξεχωριστή «mini» γραμμή, η 3bis.

Όμως υπάρχει κάτι ακόμα που κάνει το σταθμό Gambetta διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Με τις αλλαγές που έγιναν για την επέκταση των γραμμών στα τέλη των ‘60s, ο σταθμός «απορρόφησε» ένα παλιό γειτονικό του σταθμό ονόματι Martin Nadaud. Οι αποβάθρες του σταθμού Martin Nadaud έχουν πρακτικά ενσωματωθεί στο τέλος των αποβάθρων της Γραμμής 3 του σταθμού Gambetta.

Για το τέλος ένα μικρό μάθημα ιστορίας γύρω από το όνομα του σταθμού. Ο Léon Gambetta (1838 – 1882) υπήρξε Γάλλος πολιτικός και φιλέλληνας (άλλωστε υπάρχει και οδός Γαμβέτα στο κέντρο της Αθήνας). Συνέβαλε στην ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του γαλλογερμανικού πολέμου (1870-1871) όπου συμμετείχε ενεργά, ανάλαβε το Υπουργείο των Εσωτερικών και Στρατιωτικών. Μετά την ατυχή για τη Γαλλία εξέλιξη του πολέμου, επέρριψε ευθύνες για την αποτυχία στην κυβέρνηση. Αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης και εγκατέλειψε τη βουλή. Αυτοεξορίστηκε στο San Sebastián όμως σύντομα επέστρεψε στην ενεργό δράση, πάντα υποστηρίζοντας με πάθος και ευφράδεια τις θέσεις του. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας για μόλις 66 ημέρες (από τις 14 Νοεμβρίου 1881 έως τις 26 Ιανουαρίου 1882), κατηγορήθηκε ως φιλοπόλεμος και ανατράπηκε. Στις 31 Δεκεμβρίου του 1882 πέθανε σε ηλικία 44 ετών μετά από ένα ατύχημα που είχε καθαρίζοντας το όπλο του. Οι πολιτικές του θέσεις υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολιτικούς που ακολούθησαν μεταξύ των οποίων και ο Jean Jaures.

 

Στο AthensParis.com οι σταθμοί του Metro έχουν το δικό τους χώρο. Θα μιλάμε για τις ιδιαιτερότητές τους αλλά και για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά τους…

[photo flyoverstate]

Όσο και αν ψάχνετε στο χάρτη κάποιο σταθμό με το όνομα “Notre Dame”, για να προγραμματίσετε την επισκεψή σας στην περίφημη Παναγία των Παρισίων,  δεν θα τα καταφέρετε όσο και αν επιμείνετε… Αναζητήστε τον σταθμό Cité, τον μοναδικό σταθμό του Metro που βρίσκεται στο Île de la Cité, το ένα από τα δύο νησάκια του Σηκουάνα. Ο σταθμός ανήκει αποκλειστικά στη Γραμμή 4 [Porte de Clignancourt - Porte d'Orléans] και πρακτικά εξυπυρετεί όλα τα δημοφιλή αξιοθέατα του μικρού νησιού όπως η Παναγία των Παρισίων, η Sainte-Chapelle, και η  Conciergerie.Ο σταθμός Cité εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 1910 με την ένωση δύο επιμέρους γραμμών εκατέρωθεν του Σηκουάνα, που δημιούργησαν την Γραμμή 4. Έτσι πίσω στο μακρινό 1910 η Γραμμή 4 έγινε η πρώτη γραμμή του Metro που διέσχιζε τον Σηκουάνα.

Η χωροθέτησή του σταθμού Cité στο νησάκι  Île de la Cité ήταν η αιτία για την αρχιτεκτονική του ιδιαιτερότητα. Κατ’ αρχήν οι αποβάθρες βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, τρία επίπεδα κάτω από το πρώτο υπόγειο του χώρου έκδοσης εισιτηρίων. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι επενδύσεις από μεγάλα μεταλλικά ελάσματα σε ορισμένους από τους τοίχους του σταθμού. Οι όψεις αυτές σε συνδυασμό με τα αμέτρητα μπουλόνια δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο αμπάρι κάποιου μεγάλου πλοίου… Βέβαια αυτό δεν είναι παράδοξο μιας και ο σταθμός έπρεπε να προστατευτεί από το νερό του Σηκουάνα και απέχει ελάχιστα από την κοίτη του.

Ας Συζητησουμε

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Post a comment